Tarihi yerleri gezmeyi ve dolaşmayı seven kişilerin toplandığını görür gibiyiz. Resterasyonu ile birlikte tamamiyle gezilmeye değer olan Şerefiye Sarnıcı tarihi her atılan taşı ile tamamiyle bize yansıtmakta. Geçmişi içinizde hissetmeye ve tarihe doyasıya tanıklık etmeye hazır mısınız?
Mihrabat Korusu
Şerefiye Sarnıcı veya Teodosus Sisterni Türkiye'nin İstanbul şehrinin aşağısında uzanan pek çok antik sarnıçtan biridir. Modern girişi Fatih'teki Piyer Loti Caddesi'ndedir.
Sarnıç 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edildi. Bozdoğan Kemeri, Theodosius tarafından antik Yunan ve Roma'da nemfe adanan anıt olan Nymphaeum, "Zeuksippos Banyoları" (100-200 arasında inşa edilen ve 532 tarihindeki Nika Ayaklanması'nda tahrip olan ve daha sonra yeniden inşa edilen) ve Büyük Saray'a yeniden dağıtıldı. Bu yeniden dağıtma işlemi Şerefiye Sarnıcı'nın yapımına öncülük etti.
Alan ebatları yaklaşık 45×25 metre olup, çatı 9 metre yüksekliğinde 32 adet mermer sütun tarafından desteklenir.
Eski belediye konservatuvarı ve şimdi Eminönü Belediyesi olan binanın hemen altında yer alır. Yakın zamana kadar pek bilinmeyen bir yapıdır. Sütun sayısı ve yüzölçümü Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha az olup, kapsamlı bir araştırma yapılmaması nedeniyle kapıda bulunan tabeladaki kısa bilgi dışında hakkında çok bir bilgi yoktur. Yaklaşık 1565 yıllık yapı Constantinus ve Theodosius sarnıcı olarak anılsa da genellikle Şerefiye ismi kullanılmaktadır. Alınan kararla üzerindeki bina kaldırılıp sarnıç restore edilmiş ve üzeri yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Restorasyon çalışmaları 2010-2018 yılları arasında sürmüştür.