Araç Nasıl Az Yakar?

Araç Nasıl Az Yakar?

Yakıt durumu her kullanıcı için çok önemlidir. Genellikle belli başlı yapılan hatalar yüzünden aracın çok yaktığı sonucu ile karşılaşırız. Bu yazımızda sizlere belli başlı örnekler vererek, bazı durumlarda yakıt konusunda nasıl tasarruf edebileceğinizi anlatmak istedik.

-Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında).
-Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır.
-Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır. Risk önceden görülüp gaz pedalından ayak çekilmeli ve aracın fren yaparak değil de gaz vermeyerek ve hatta vites düşürerek yavaşlaması sağlanmalıdır. Her frene basmada tekrar aynı hıza ulaşana kadar yakıt tüketimi artmaktadır.
-Araç yol müsaitse düşük viteste kullanılmamalı uygun olan yüksek viteste kullanılmalıdır (Araç hız kazanır kazanmaz vites yükseltilmeli). Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
-Aracın bakımları zamanında yaptırılmalı, zamanında yağ değişimi, filtre değişimi yaptırılmalıdır. Zamanında değiştirilmeyen Hava filtresi motoru boğacağı gibi yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Yağ değişimi ile motor temiz bir yağ ile çalışacağından sürtünmeler azalacak, motorun ısınması azalacağından yakıt tüketimi azalacaktır.
-Araç ilk çalıştırıldığında rölantide fazla çalıştırılmamalı (Yazın 30-40 saniye, kışın 1-2 dakika). Rölantide çalışan araç devirli çalışmadığından soğuk olan pistonun genleşip silindir çeperine oturarak vuruntu yapması önlenmiş olacak ve silindir içerisinde iyi bir yağlama yapılacağından hem yakıt tasarrufu sağlanmış olacak hem de motor ömrü uzamış olacaktır (Uzun süre rölantide çalıştırılmamalıdır araçla yola çıkıldığında da motor ölçülü olarak ısıtılmalıdır)
-Lastik basınçları sık sık kontrol ettirilmeli/edilmelidir. Düşük lastik basınçları yol ile sürtünmeyi arttıracağından yakıt tüketimini arttıracaktır (Lastik soğuk iken hava basıncı kontrol edilmelidir.)
-Kar lastikleri yaza doğru mutlaka değiştirilmelidir.
-Yakıt, lisanslı akaryakıt istasyonlardan alınmalıdır. Bu istasyonlar ucuza sattıkları yakıtın içerisine farklı kimyasallar atabilmektedirler. Bu da hem motora zarar verebilmekte hem de motor içerisinde uygun yanma gerçekleşmeyeceğinden yakıt sarfiyatı artabilmektedir.
-Klima hava sıcak değilse çalıştırılmamalıdır aksi taktirde yakıt tüketimi artacaktır (Klima çalıştırılmadan önce içerideki sıcak havanın dışarı atılması için pencerelerin açılması ve sıcak havanın önce dışarı çıkması beklenmelidir).
-Benzin ne zaman alınmalı/ hangi saatlerde alınmalı sorusuna cevap ise Yaz aylarında sabah, akşam, gece, alınmalıdır böylece daha yoğun/ağır bir benzin alınmış olunur yani soğuk saatlerde benzin alınmalıdır.
-Depo gerekmedikçe deponun ağzına kadar doldurulmamalıdır.
-Araç içerisinde, bagacında gerekmedikçe ağır malzemeler bulundurulmamalıdır, ağırlık yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Otomobildeki her türlü ağırlık yakıt tüketimini arttırır.